Zetra group Sittard

Just in time leveringen dankzij EDI van OMS

Als totaalaanbieder in Value Added Logistics is het voor Zetra Group Sittard van wezenlijk belang dat de just-in-time (JIT) leveringen probleemloos verlopen. Zodra Zetra/TWMC niet kan leveren ligt de productie bij hun grootste klant, VDL NedCar/BMW, stil. Het is dan ook essentieel dat de EDI verbinding met VDL NedCar foutloos en zonder storingen werkt. Zetra/TWMC vertrouwt al jaren op de EDI-expertise en producten van OMS International in dit bedrijf kritische proces.

Ontwikkeling Zetra

Zetra is een familiebedrijf, dat begon is als een garagebedrijf (Bema). Maar het bedrijf groeide al snel uit tot logistiek dienstverlener. In 1985 beschikte Zetra Transport al over 65 trucks. Volvo Cars (nu VDL NedCar) was al sinds eind jaren 70 een belangrijke klant van Zetra. Volvo heeft verschillende efficiency slagen doorgevoerd in haar logistieke proces, waaronder een beperking van de voorraad. Zodoende heeft Zetra in 1987 warehousing als strategische activiteit toegevoegd. In diezelfde periode stond de logistieke sector onder druk. Tegelijkertijd wilde NedCar, voorheen Volvo, de assemblage van banden en velgen uitbesteden. NedCar heeft Zetra benaderd om hiervoor een productiestraat (TWMC) op te zetten. De transportafdeling werd vervolgens afgestoten en de jaren ’90 kwamen in het teken te staan van Value Added Logistics. Zetra Group Sittard ontwikkelde zich tot de totaalaanbieder die ze vandaag de dag nog steeds zijn.

EDI als eis

De ontwikkelingen volgden elkaar snel op. Met de uitbesteding van de assemblage werd ook EDI een eis van NedCar. NedCar verstuurt een digitale order (Call OFF) naar Zetra/TWMC waarna binnen 4 uur de wielen afgeleverd moeten worden bij NedCar. Dankzij de inzet van EDI kan Zetra/TWMC de correcte band – velg combinatie op het juiste moment aan de montagelijn leveren.

OMS als partner

Zetra heeft OMS International als partner geselecteerd vanwege de flexibiliteit en korte communicatielijnen. De gebruikte oplossingen, Xlate en ODEX, zijn betrouwbaar en stabiel. Na ontvangst van de call-off data via EDI moeten de juiste banden in de juiste hoeveelheid en op het juiste moment worden aangeleverd, anders valt de productie bij NedCar stil. Het on-demand productieproces en de traceerbaarheid (i.v.m. eventuele re-calls) is een belangrijk onderdeel van het logistieke EDI-proces.

Darwin als oplossing

In 2016 werd Darwin als stand-alone EDI-oplossing toegevoegd aan de reeds bestaande EDI-oplossingen binnen Zetra. Darwin wordt ingezet voor de after-sales leveringen van velgen en banden van BMW. Darwin is een complete B2B order processing oplossing en stelt Zetra in staat elektronisch orders te ontvangen en verzendberichten (ASN) en facturen terug te sturen

Wil Vinclair, managing director van Zetra.

“De samenwerking met OMS International pakt voor Zetra gunstig en betrouwbaar uit. Wij hebben korte en directe lijnen met OMS International; kortom we zijn zeer tevreden!”

Toekomst

Het toepassen van volledig geïntegreerde EDI ten behoeve van het after sales proces is een toekomstige wens van Zetra, aldus Wil Vinclair. Dit stelt Zetra in staat om efficiënter, effectiever en servicegerichter samen te werken met onder andere BMW, zonder tussenkomst van menselijke handelingen.