Skip to main content

Value Added Network (VAN)

Wat is een Value Added Network?

Een Value Added Network (VAN) is een hosted service waarmee bedrijven via een afgeschermd en beveiligd netwerk gegevens kunnen uitwisselen. Dit kunnen diverse soorten berichten zijn, maar ook documenten, rapportages of tekeningen. Het doel is eenvoudig en veilig communiceren en gegevens kunnen delen. Kortom het is een communicatiekanaal om gegevens van A naar B te brengen.

Eenvoudige communicatie

Het VAN vereenvoudigt het communicatieproces door het aantal partijen waarmee een bedrijf moet communiceren te verminderen. Eigenlijk treedt het VAN op als “tussenpersoon” tussen de verschillende partijen die gegevens met elkaar willen delen. Daarmee zorgt het VAN ervoor dat de gegevens die uitgewisseld worden in het juiste formaat staan en gevalideerd zijn, voordat ze naar de andere partij gestuurd worden.

DINET

DINET is hét wereldwijd berichten platform dat u in staat stelt om veilig uw berichten – zoals orders, facturen en pakbonnen – uit te wisselen met uw handelspartners. Ongeacht de verschillende berichtenstandaarden (zoals ODETTE, VDA, EDIFACT, ANSI en EAN) en communicatieprotocollen (zoals (S)FTP, AS2, OFTP(2) en X.25). De grootste voordelen van dit systeem zijn de snelheid en kostenbesparing.

Hoe werkt het VAN?

Het VAN worden over het algemeen gebruikt door grote bedrijven om snel en gemakkelijk met partners in de keten te kunnen communiceren. Denk hierbij aan uitwisseling van artikelgegevens, voorraadgegevens, productieplanning, transportplanning, etc.

VAN’s werken meestal in een brievenbusomgeving. Een bedrijf verzendt een transactie naar het VAN. Het VAN controleert het bericht op correctheid en converteert het bericht (indien nodig) naar het juiste formaat. Na controle wordt het bericht in de mailbox van de ontvanger geplaatst. De ontvanger maakt verbinding met het VAN en haalt de transactie binnen. Vervolgens kan de ontvanger zijn eigen transactie versturen naar het VAN. Het systeem lijkt op e-mail, behalve dat het wordt gebruikt voor gestandaardiseerde en gestructureerde gegevens in plaats van ongestructureerde tekst.

Met één verbinding levert de verzender de gegevens aan het VAN. Het VAN valideert de gegevens. U ontvangt meteen een notificatie als het bericht niet aan de standaard voldoet. Als het bericht gevalideerd is wordt het (beveiligd) verstuurd naar de postbus van ontvanger. Tot slot ontvangt u een notificatie als de ontvanger het bericht heeft binnengehaald. Zo weet u altijd of en wanneer een bericht aangekomen is.

Wilt u meer informatie over ons Value Added Network DINET?

Onze EDI-experts staan u graag te woord.

Internet

Doordat internet zo wijdverbreid en eenvoudig beschikbaar is, is de aantrekkingskracht van VAN’s niet groot omdat er vaak naar de kosten wordt gekeken. Het versturen van gegevens via internet lijkt rendabeler dan gebruik maken van het VAN. Dat is echter te kortzichtig omdat VAN’s een aantal specifieke voordelen bieden.

Voordelen van het VAN:

 • Data kan direct van het ene ERP systeem naar het andere ERP systeem gestuurd worden;
 • Er is minder menselijke interventie nodig, waardoor de kans op fouten afneemt;
 • Een hogere snelheid van verwerking van gegevens;
 • Geïntegreerde afleverstatus en workflows, zodat u inzicht heeft in de voortgang;
 • Flexibiliteit: veel verschillende pakketten en systemen kunnen gekoppeld worden aan het VAN;
 • Een hoge betrouwbaarheid. Doordat het een beveiligd en afgeschermd netwerk is, is de betrouwbaarheid hoog.
 • De traceerbaarheid. U ontvangt notificaties als het bericht niet juist is, niet afgeleverd kan worden of wanneer een bericht door de ontvanger is opgehaald.
 • Toegang tot >100.000 handelspartners;
 • Sommige pakketten (zoals DINET) bieden u toegang tot uw data door middel van een eigen APP.
 • Onafhankelijkheid: sluit uw handelspartners aan zonder uw processen of protocollen aan te hoeven passen.

In sommige bedrijfstakken is beveiliging van gegevens van groot belang, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg (medische gegevens), banken (financiële gegevens), overheid (persoonsgegevens). Het VAN zorgt voor een snelle en beveiligde verzending van gegevens, in het juiste formaat, naar de juiste partner.

Waarom kiezen voor VAN?

Het VAN kent een aantal duidelijke voordelen. Niet alleen stelt het u in staat om de kosten die verband houden met invoerfouten en vertragingen te verminderen, sneller en eenvoudiger gegevens uit te wisselen, maar het biedt u ook de gelegenheid om uw zakelijke relaties te verbeteren en uw supply chain-proces te optimaliseren (efficiëntie en effectiviteit).

VAN services worden door veel verschillende EDI-providers aangeboden, zoals OMS International. Kies voor een leverancier die goede en uitgebreide service biedt, kennis van zaken heeft en u als partner ondersteunt zodat u optimaal gebruikt kunt maken van de mogelijkheden die het VAN biedt.

Bel mij voor een afspraak!

Wilt u meer informatie over EDI? Onze specialisten staan u graag te woord.


  Om aan uw aanvraag te voldoen, is het nodig om uw persoonlijke informatie op te slaan. Wanneer u dit formulier verstuurd geeft u ons toestemming om uw gegevens te verwerken. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie over hoe wij jouw privacy beschermen.