Doesburg components

Doesburg Components maakt een efficiency slag met behulp van EDI

Door producten vanuit haar partners direct naar de eindklant te versturen, besparen Doesburg Components en haar klanten op transportkosten. Daarnaast zijn de doorlooptijden korter, de op- en overslagkosten zijn lager en worden er arbeidskosten bespaard. Zonder dat het overzicht in alle onderdelen van de keten verloren gaat.

Doesburg Components

Doesburg Components, gevestigd in het Limburgse Nieuw Bergen, is leverancier van hoogwaardige gietijzeren componenten aan klanten in de truck-, motoren- en landbouwsector. Het doel is om producten te leveren die direct bij de klant aan de montageband geassembleerd kunnen worden. Om deze reden verzorgt het bedrijf verschillende added value activiteiten naast hun core proces: CNC bewerking. Het gaat hier bijvoorbeeld om voorassemblage, lakken en reinigen van onderdelen. Daarnaast zijn zij dé ontwikkelingspartner voor hun klanten. Dankzij “early supplier involvement” is Doesburg Components in een vroegtijdig stadium betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten wat voor beide partijen veel efficiency voordelen biedt. Tal van processen hangen hierbij erg nauw met elkaar samen, om een efficiënte productie en een ‘just-in-time” levering mogelijk te maken.

Verbeteringen

“Het lakken van bepaalde componenten wordt door een externe specialist gedaan”, vertelt Sjoerd van Vlissingen (Supply Chain planner bij Doesburg Components). “De producten werden vanuit Doesburg Components getransporteerd naar deze partner, alwaar ze werden gelakt. Vervolgens gingen deze componenten weer terug naar Doesburg om vervolgens naar de klant getransporteerd te worden”. Naast het fysieke transport worden ook diverse gegevensbestanden (zoals orders, pakbonnen en factuur) heen en weer gestuurd. Hier zag Sjoerd mogelijkheden om enkele efficiency verbeteringen door te voeren.

Oplossing

De oplossing was even eenvoudig als simpel. “De gelakte componenten worden nu direct vanuit de partner naar de klant getransporteerd” aldus Sjoerd. Het fysieke deel is (redelijk) eenvoudig te realiseren, maar het hele administratieve deel van het proces moet natuurlijk ook kloppen, zodat te allen tijde inzichtelijk is wat de stand van zaken op verschillende gebieden is.

“Met behulp van OMS International is het EDI systeem zodanig opgezet en ingericht dat dit mogelijk is. Doesburg ontvangt via DELFOR orders van de klant, die zij vervolgens omzetten naar orders die via EDI naar de partner verstuurd worden. De externe partner stuurt bij verzending een DESADV naar de klant. Doesburg ontvangt hiervan een kopie DESADV die wordt gebruikt voor verwerken van de levering in ons systeem en is de bron voor de maken en versturen van de INVOIC.” gaat Sjoerd verder. “Hierdoor weten wij exact welke componenten er ‘onderhanden’ zijn, welke componenten uitgeleverd zijn, wat het voorraad niveau is, etc. Het ordersysteem wordt direct bijgewerkt, de binnenkomende facturen worden direct gematched worden en er is volledig zicht in de gehele supply chain”.

Voordelen

Sjoerd vertelt verder: “De voordelen die we behalen door de fysieke goederenstroom direct vanuit de externe partij naar de klant te laten lopen zijn divers. Zo besparen we niet alleen op transportkosten, ook de doorlooptijden zijn verkort. En we besparen op de op- en overslagkosten en arbeidskosten”. En dat terwijl het in- en overzicht in de processen, levertijden en financiële stromen op hetzelfde hoge niveau blijft.

Integratie

Natuurlijk kan een dergelijke verandering niet zomaar doorgevoerd worden. Goed overleg en afstemming met alle betrokkenen is hierbij cruciaal. OMS heeft een belangrijke rol gespeeld in het meedenken over en de implementatie van het EDI systeem. Samenwerking en integratie in de automotive sector zijn niet nieuw en zullen in de toekomst een steeds grotere rol spelen. Door de intensieve samenwerking worden de diverse expertises volledig benut en  resulteren zo in een optimaal eindproduct.

Toekomst

Doesburg Components is ambitieus en wil in de toekomst verder groeien. “Het systeem met orderverwerking via EDI vanuit zoals we dat nu hebben staan met klanten, willen we in een andere opzet ook uitrollen naar onze grootste leveranciers” aldus Sjoerd van Vlissingen. “We zijn dik tevreden zoals het nu loopt”. Met EDI kan de efficiency van processen verbeteren, wordt het uitwisselen en interpreteren van gegevens eenvoudiger en sneller en neemt de kans op fouten sterk af.