Pré Pain

Pré Pain ziet toegevoegde waarde in ESB-architectuur

Pré Pain is een professionele bakkerij voor bake-off broodproducten, die geleverd worden aan de (inter)nationale foodretail en foodservice markt. Dit doen zij met een state-of-the-art bakkerij waar 10 baklijnen volcontinu (24/7 en 365 dagen per jaar) draaien om een ruim assortiment aan bake-off producten te maken.

Het full service concept van Pré Pain houdt o.a. in dat de bake-off producten in een eigen vrieshuis (met 12.000 palletplaatsen) worden opgeslagen voordat ze worden afgeleverd bij een groot aantal afnemers in Nederland, Duitsland en Verenigd Koninkrijk.

Pré Pain heeft daarnaast ook een eigen vers bakkerij waar dagverse producten gemaakt worden. Deze verse producten worden dagelijks naar klanten in Nederland gebracht. Sinds 2015 is de onderneming onderdeel van Aryzta.

IT manager Philip Bekkers wilde een partner in EDI die Pré Pain verder kan helpen de processen te digitaliseren, zowel intern als extern.

Digitale transacties

Levering in de food-sector vraagt om accurate digitale transacties van orders, pakbonnen en facturen. “Binnen Pré Pain wordt EDI al langere tijd gebruikt voor ORDERS, ORDRSP en DESADV” aldus Philip Bekkers. De wens was een oplossing waarbij klanten en leveranciers (aan de ene kant) aangesloten kunnen worden en (aan de andere kant) interne processen (verder) gedigitaliseerd en geoptimaliseerd kunnen worden. Daarnaast was er behoefte aan goede praktische ondersteuning. “We willen voorkomen dat er orders geweigerd worden of dat er helemaal geen orders meer binnen komen” aldus Bekkers.

“We hebben in OMS een partner gevonden om onze processen verder te kunnen digitaliseren, zodat de systemen onafhankelijk van het type en soort berichten kunnen werken” aldus Bekkers.

Enterprise Service Bus

OMS heeft ODEX geïmplementeerd volgens een zogenaamde Enterprise Service Bus architectuur. Al het berichtenverkeer tussen de onderliggende interne systemen en de externe handelspartners verloopt via een middleware laag, gehost bij OMS International. Doordat services beschikbaar zijn op een centraal niveau en gemakkelijk toegankelijk zijn, kunnen ze sneller worden toegepast in andere systemen.

Samenwerking

Over de samenwerking met OMS is Pré Pain zéér tevreden. “EDI is complex en je komt altijd wat tegen, daar ontkom je niet aan” vertelt Philip. “De overgang naar het nieuwe systeem had een grote impact, omdat onze productie vol continu draait. OMS heeft een uitgebreid vooronderzoek gedaan en op basis van dat onderzoek een extra stukje bijgebouwd. Bij het live gaan zijn een paar kleine technische problemen geweest, maar die waren niet ernstig en snel opgelost.”

“Voor ons waren de technische stabiliteit en de support erg belangrijk in dit hele proces” aldus Philip Bekkers. “En daar heeft OMS aan voldaan”. Het project heeft maar 2 maanden in beslag genomen, van initialisatie tot en met de oplevering, waarbij verschillende consultants van OMS betrokken zijn geweest.

Toekomst

OMS International gaat Pré Pain de komende tijd verder ondersteunen in een “partnerrol” (en specialist) op het gebied van digitalisering en optimaliseren van processen. “Naar de toekomst toe wil Pré Pain vooral gaan sturen op beschikbaarheid. Het digitaal bijhouden van de voorraden in de diverse vrieshuizen staat als eerste op het wensenlijstje. Hiermee kan Pré Pain beter en sneller inspelen op veranderingen in de markt en binnen de organisatie. In de nabije toekomst wenst Pré Pain te kunnen starten met E-invoicing.