Cirex

Cirex is een belangrijke toeleverancier voor de auto- en vrachtwagenindustrie. In deze branche is EDI gemeengoed, zonder EDI kun je in deze markt geen zaken doen. Onze klant geeft in deze case inzicht over de inzet van EDI binnen hun eigen organisatie en de samenwerking met OMS.

CIREX

Voor de industrie produceert CIREX stalen componenten en onderdelen. Van (product)ontwikkeling tot aan productie, werkt en denkt CIREX mee als partner voor haar klanten. Voor vrijwel alle merken uit de internationale auto- en vrachtwagenindustrie produceert CIREX verschillende onderdelen voor motoren, versnellingsbakken en chassis.

Specialist

Cirex is één van de grotere “lost wax” gieterijen ter wereld. Jeroen Schabbink (logistics manager) vertelt: “hierdoor zijn wij in staat onderdelen te produceren met een hoge maatnauwkeurigheid en complexe vormgeving. Met deze methode bieden wij bovendien de mogelijkheid om specifieke wensen en eisen in gietstukken te verwerken, waardoor echt maatwerk geleverd wordt.”

EDI en automotive

In de automotive is EDI al jarenlang gemeengoed. Schabbink: “wil je als bedrijf kunnen leveren aan de belangrijke spelers in dit segment, dan is EDI een vereiste.” CIREX is al heel wat jaren geleden, samen met OMS, gestart met EDI. In eerste instantie om snel en foutloos orders, orderbevestigingen en afleverbonnen te kunnen verwerken, rechtstreeks vanuit het ERP systeem. Recentelijk is daar ook digitale facturatie bij gekomen.

De vormen worden gestookt (1000 °C), vervolgens gevuld met vloeibaar staal en verplaatst met behulp van robots. Ten slotte koelen de vormen gecontroleerd af (links op de foto).

Samenwerking met OMS

Over de samenwerking met OMS, die al heel wat jaren loopt, zegt Jeroen Schabbink: “de communicatie met de consultants verloopt naar tevredenheid. Ze reageren heel snel.” CIREX is gestart met ODEX als EDI oplossing. Later is men overgegaan op EDI-Cloud. “Omdat er zoveel smaken ERP pakketten zijn, is het een hele uitdaging om de juiste gegevens vanuit al die systemen om te zetten, zodat ze goed in de systemen van de andere partij terechtkomen. Met de Cloud oplossing “DINET” gaat dat gemakkelijker”, aldus Jeroen Schabbink.

Middels diverse EDI-supportovereenkomsten biedt OMS International kwaliteit en continuïteit. CIREX maakt gebruik van Managed Services. De doelstelling van Managed Services is het ontzorgen van CIREX op het gebied van het EDI berichtenverkeer. Het functioneel- en technisch beheer van de EDI omgeving wordt aan OMS International overgedragen tegen een vooraf overeengekomen bedrag per maand. Managed Services leidt voor CIREX tot hogere efficiëntie en continuïteit en een voorspelbaar kostenpatroon. Dagelijks monitort OMS International de EDI berichten, zodat eventuele storingen direct opgelost worden.

Toekomst

Integratie in de keten door het ‘aan elkaar’ koppelen van systemen van diverse bedrijven schept mogelijkheden. Denk aan het koppelen van logistiek dienstverleners, versturen van digitale facturen en/of het digitaal uitwisselen van bijvoorbeeld Autocad bestanden. Tevens trekt het hogere niveau van klantenservice nieuwe klanten aan en verhoogt het volume van de orders van bestaande klanten.

“Het werken met EDI geeft meer inzicht” zegt Jeroen Schabbink. “Met E-invoicing gaat de facturatie geheel geautomatiseerd. Je weet precies waar je aan toe bent. Hoewel het in het begin als ‘moetje’ gezien en ervaren werd, zien we nu ook de voordelen ervan.”