Machinefabriek Elburg

Een minimale voorraad, hoge flexibiliteit, 100% leverbetrouwbaarheid en korte doorlooptijden. Dankzij de EDI oplossingen van OMS International kan Machinefabriek Elburg dit bereiken. Daardoor is zij een vooraanstaande en betrouwbare partner voor bedrijven in de automotive branche.

Machinefabriek Elburg gebruikt al sinds 2004 DARWIN van OMS International. DARWIN is een standalone EDI oplossing die kleine en middelgrote organisaties de mogelijkheid biedt om aan de EDI eisen en wensen van hun klanten te voldoen. DARWIN kan het gehele traject afhandelen, van order, verzendadvies, pakbon, label tot en met factuur. Omdat het ERP-software pakket veelal leidend is binnen organisaties, werden bij Machinefabriek Elburg de gegevens handmatig vanuit DARWIN overgezet naar dit pakket. Niet alleen is dit tijdrovend en inefficiënt, maar ook de kans op (tik)fouten is aanzienlijk.

Digitale stroomlijning

Na een upgrade van de ERP-software heeft OMS Machinefabriek Elburg dan ook geadviseerd om het handmatig overzetten van DARWIN naar het ERP te automatiseren. Dit kon vrij eenvoudig door ODEX en Xlate te koppelen. Hierdoor worden de ontvangen gegevens gesplitst, waarbij een deel van de gegevens direct naar het ERP-pakket wordt gestuurd en daar automatisch ingelezen. Het andere deel van de gegevens wordt door DARWIN afgehandeld. “Het is het gemak. Met een druk op de knop, een paar minuten wachten en alle gegevens zijn up-to-date”, aldus Lynn Ponstein, logistiek- en customer service medewerker bij Machinefabriek Elburg.

Dankzij EDI kan er snel gereageerd worden op aanpassingen van de klant. Voor Machinefabriek Elburg zijn een minimale voorraad, hoge flexibiliteit, 100% leverbetrouwbaarheid en korte doorlooptijden erg belangrijk. Mede door de geïmplementeerde EDI oplossingen kunnen zij dit realiseren. De digitale stroomlijning van de processen zorgt ervoor dat een vlotte voortgang van orders gegarandeerd kan worden.

Just-in-time productie

Het bewerken van producten wordt just-in-time gedaan. “Hierdoor kunnen wij efficiënt, kostenbewust en op tijd leveren”, aldus Lynn Ponstein. Naast EDI maakt men hiervoor gebruik van een uniek Flexible Manufacturing System (FMS). Een geautomatiseerd beladingssysteem waarmee vijf afzonderlijke bewerkingscentra (o.a. draai-, freesbanken) aangestuurd worden.

Niet alleen kunnen via EDI de orders van de klant snel en gemakkelijk ingelezen worden, ook kunnen de verzendberichten (als de goederen met de transporteur meegaan) en facturen digitaal naar klant DAF verstuurd worden. Een extra mogelijkheid waar Machinefabriek Elburg gebruik van maakt, is het uitprinten van labels voor op de pallets en het genereren van picklijsten. “De picklijsten gaan naar de logistieke afdeling, zodat de collega’s daar weten wat er op transport moet. De labels worden op de pallets aangebracht”. DARWIN is voor orderpicking gebruiksvriendelijk. De schermen zijn heel duidelijk en laten zich gemakkelijk bedienen. Met één druk op de knop worden pakbonnen verzonden en labels aangemaakt.

Voor de automotive sector

DARWIN is geconfigureerd om met veel handelspartners in de automotive sector te werken. Alle berichtdefinities voor elke handelspartner zijn vooraf geconfigureerd, samen met alle bekende verpakkingen, EDI-codes, fabriekslocaties en rapporten die nodig zijn voor een succesvolle zakelijke relatie met uw handelspartners.

Al geruime tijd maakt Machinefabriek Elburg naar volle tevredenheid gebruik van de kennis en oplossingen van OMS International. “De software werkt uitstekend. De enige keer dat ik hulp van OMS nodig heb, is als er door de klant wijzigingen in artikelen doorgevoerd worden” verteld Lynn.

Machinefabriek Elburg is een specialist in het bewerken van gietstukken, het leveren van nauwkeurige draai- en freesdelen en samengestelde producten. Zij vervaardigen halffabricaten voor toepassingen in trucks, motoren, compressoren, pompen, landbouw en olie & gas. Haar jarenlange ervaring zorgt ervoor dat MFE haar producten wereldwijd exporteert. Daardoor heeft zij een sterke positie op de Europese markt opgebouwd.