Skip to main content

De automotive sector heeft vandaag de dag te maken met meerdere uitdagingen die impact hebben op de supply chain. In ons vorige artikel zoomde we in op de snel groeiende EV-markt en daarmee de komst van nieuwe distributiepartners die een game changer blijken te zijn voor wat betreft ketensamenwerking binnen de sector.

Innovatie en technologische vooruitgang zijn echter niet de enige drijfveren voor de auto-industrie. Het continu veranderende gedrag en de voorkeuren van de consument hebben autofabrikanten ertoe aangezet om met behulp van nieuwe technologieën innovatieve oplossingen en ervaringen aan te bieden. Ook dealers heroverwegen hun aanbod, waarbij nieuwe modellen zoals Transportation as a Service (TaaS) en Mobility as a Service (MaaS) steeds populairder worden.

Voorkeuren van de consument zetten autofabrikanten ertoe aan innovatieve oplossingen en ervaringen aan te bieden.

Verschuiving naar online winkelen

De Corona pandemie versnelde een bestaande verschuiving naar online verkoop. De meeste klanten maakten al gebruik van online platforms voor onderzoek en vergelijking vóór de aankoop – ongeveer 80 procent. De nieuwe realiteit is dat dealers zullen moeten inspelen op de wens om producten online te onderzoeken en op afstand te verkopen.

De verschuiving naar online winkelen schept uitdagingen en kansen. Van oudsher waren showrooms en dealers de kanalen voor onderzoek voorafgaand aan de aankoop. Nu klanten online gaan, zijn meer retailers en merken gedwongen om een gemengde beleving te ontwikkelen, die het beste biedt van zowel de in-dealer- als de online ervaring.

Naadloze klantervaring

Detailhandelaren en detailhandelstakken van OEM’s richten zich nog meer op het aanbieden van financiële diensten en het bundelen van diensten bij de aankoop van een auto – waardoor een meer naadloze klantervaring ontstaat. Honda (Acura), BMW, Audi, General Motors, Fiat-Chrysler en Ford zijn enkele van de autofabrikanten die financiële diensten aanbieden. Nu veel klanten van deze diensten gebruik maken, hebben merken een effectief systeem nodig om hun uitgebreide betalingsplannen en -programma’s te beheren.

De toekomst van de automotive supply chain

Dit artikel is onderdeel van onze white paper over de waarde van EDI voor groei in de automotive sector.

Download white paper >>

Mockup white paper EDI in automotive sector

Strategieën die helpen

EDI speelt een cruciale rol in de strategische toeleveringsketen en levert een belangrijke bijdrage aan verschillende onderdelen van de klantenservice. Het helpt deze te verbeteren of aan te pakken:

  • Flexibele distributie
  • Beschikbaarheid van het product
  • Distributie-informatie
  • Order doorlooptijd
  • Storingen in de distributie

Naadloze Supply chain

Met EDI kunt u ook de traceerbaarheid van uw commerciële activiteiten en transacties verbeteren. Afstappen van papieren documenten verbetert de efficiëntie en verwerkingssnelheid van de afhandeling van klantenorders. Het maakt ook een optimale zichtbaarheid van de voorraad mogelijk, waardoor het gemakkelijk is om klanten en opdrachtgevers op de hoogte te houden van hun zendingen. Om dat te bereiken moeten bedrijven echter zorgen voor een hoge mate van EDI-adoptie en effectieve toegang tot tools die de interfacing met EDI-workflows vereenvoudigen. Dit is waar moderne EDI-as-a-Service trends om de hoek komen kijken.

Het resultaat van een naadloze toeleveringsketen is een betere communicatie en een betere dienstverlening. Als gevolg daarvan kunt u uw klantervaringen en klanttevredenheid verbeteren en effectiever plannen rond de veranderende verwachtingen van de klant.

Hechtere en meer flexibelere relaties

In ons volgend artikel gaan we verder in op hoe u hechtere en meer flexibiele relaties aangaat met uw ketenpartners. Volg ons op LinkedIn om als 1e op de hoogte te zijn wanneer wij dit artikel publiceren. Kunt u niet wachten? Download dan de volledige white paper over de toekomst van de automotive sector.