Skip to main content

De snel groeiende EV-markt heeft een aanzienlijke impact op de supply chain die waarschijnlijk alleen maar zal toenemen. Om dit in de juiste context te plaatsen: in 2019 werden wereldwijd meer dan twee miljoen EV-eenheden verkocht. Deze trend zette zich voort in 2020, ondanks de economische neergang als gevolg van de COVID-19 pandemie, toen de verkoop met 40% steeg en een recordaantal van drie miljoen nieuwe elektrische auto’s werd geregistreerd.

Deze groei zal naar verwachting aanhouden nu regeringen overal ter wereld een verbod op de verkoop van diesel-, benzine- en hybride voertuigen voorstellen. Ondanks enig scepticisme heeft een aantal landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Ierland en Noorwegen, plannen aangekondigd om voertuigen op fossiele brandstoffen in de komende tien jaar te verbieden.

Het resultaat is waarschijnlijk een stijging van de vraag naar elektromotoren, motorcontrollers en batterijen. Er zijn ook andere aanvullende componenten nodig, zoals thermische systemen, batterijpakketten en laadpunten. Dit biedt kansen voor nieuwe bedrijven binnen de industrie, met China als de meest actieve EV-markt op dit moment.

De toenemende vraag van de consumenten en bedrijven naar elektrische voertuigen en andere nieuwe modellen betekent dat er nieuwe OEM’s en leveranciers in de supply chain van de automotive sector nodig zullen zijn om de industrie in staat te stellen aan deze nieuwe eisen te voldoen en een hoog niveau van klanttevredenheid te handhaven. Deze integraties moeten soepel verlopen en mogen niet bijdragen tot de bestaande complexiteit van de wereldwijde supply chain. Bedrijven zullen echter moeten accepteren dat nieuwe partners weinig of geen ervaring hebben met EDI. Zonder passende maatregelen kan dit leiden tot ingewikkelder en minder efficiënte onboarding processen.

Er zijn al enkele nieuwkomers, zoals Lucid, Nikola en Rivian, die grote vooruitgang boeken, maar duurzaam succes op lange termijn vereist meer. Het opbouwen van uitstekende relaties met klanten en leveranciers middels open en directe communicatie zal van cruciaal belang zijn om een aanzienlijk aandeel in de groeiende wereldwijde EV-markt te veroveren.

Even belangrijk is dat OEM’s verder kijken dan hun typische aanbod – een sterk merkimago behouden, kijken naar nieuwe diensten om aan te bieden (tijdens het aankoopproces en voor de aftermarket), en naadloze klantervaringen creëren. De toekomst van de automotive sector is nog grotendeels onvoorspelbaar, en zaken als autonome auto’s en ride-sharing platforms zullen een impact blijven hebben en veranderingen stimuleren. Supply chain visibility kan u helpen om rond deze toekomstscenario’s te plannen.

De toekomst van de automotive supply chain

Dit artikel is onderdeel van onze white paper over de waarde van EDI voor groei in de automotive sector.

Download white paper >>

Strategieën die helpen

EDI-as-a-Service kan helpen uw supply chain toekomstbestendig te maken en kwaliteitsrelaties met leveranciers te waarborgen. Door gebruik te maken van de verschillende soorten EDI, waaronder Web EDI en EDI via VAN, wordt een naadloze uitwisseling van gegevens tussen partijen gegarandeerd. Het maakt het beheer van facturen en inkooporders probleemloos, elimineert menselijke fouten, verbetert de cashflow en vermindert de benodigde handmatige inspanning.

oplossingen op maat leveren effectieve resultaten voor zowel interne teams als voor de partners in de supply chain.

Onboarding eenvoudig en efficiënt houden

Door gebruik te maken van het juiste type EDI-oplossing kunt u ook de onboarding van nieuwe leveranciers eenvoudig en efficiënt houden. Web EDI is bijvoorbeeld bijzonder nuttig voor bedrijven met beperkte EDI-ervaring, omdat onervaren gebruikers gegevens kunnen indienen via een oplossing die handmatige stappen tot een minimum beperkt en waarbij de nadruk ligt op eenvoud.

EDI-as-a-Service modellen

U kunt cloud gebaseerde tools gebruiken om de implementatie van uw EDI-systeem te versnellen, zelfs wanneer u een complexe supply chain hebt. Met EDI-as-a-Service-modellen kunt u ook samenwerken met managed service providers om oplossingen op maat te creëren en effectieve resultaten te leveren voor zowel uw interne teams als uw partners in de supply chain.

Stappen die u vandaag nog kunt nemen

Wilt u eens vrijblijvend sparren over hoe een EDI-upgrade de resultaten van uw bedrijf en supply chain kan verbeteren, neem dan contact op met ons team. Wij denken graag met u mee!

Eerst nog even verder lezen over de waarde van EDI binnen de automotive sector? Download dan onze white paper: De toekomst van de automotive supply chain.