Skip to main content

EDIFACT staat voor Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport en is wereldwijd het meest bekende EDI format.

De EDIFACT standaard is in 1987 ontwikkeld door de Verenigde Naties en definieert de structuur en opmaak van EDI berichten, zodat bedrijfssystemen op een uniforme manier data met elkaar kunnen uitwisselen.

EDI standaarden zoals EDIFACT, VDA en ANSI X12 hebben als doel om verschillende systemen, efficiënt en effectief met elkaar te laten communiceren door middel van één uniforme taal. Op deze manier wisselen de systemen foutloos en efficiënt data met elkaar uit, ook al spreken ze zelf ieder hun eigen taal.

Hoe werkt EDIFACT?

Om verschillende IT-systemen effectief met elkaar te laten communiceren, wordt een EDI mapping gemaakt. Een EDI mapping kunt u zien als een soort rangeerterrein waar data, die anders nooit op de juiste plaats zou komen, op de juiste plaats en in het juiste (EDIFACT) format wordt aangeleverd.

Bij de verzender wordt de standaard van het bronsysteem (bijvoorbeeld een ERP systeem) omgezet naar EDIFACT. Aan de ontvangende kant wordt het EDIFACT bericht omgezet naar de taal die het ontvangende systeem spreekt. Dat is eenvoudig te realiseren omdat (dankzij de standaard) exact duidelijk is wat het EDIFACT bericht qua inhoudelijke informatie bevat.

EDIFACT in de praktijk

Hoewel de techniek niet bepaalt stil staat op het gebied van EDI is EDIFACT al ruim 35 jaar(!) een veelgebruikt EDI format. Dit heeft EDIFACT deels te danken aan de ISO die de standaard officieel heeft opgenomen in ISO 9735-10:2014.
EDIFACT berichten wereldwijd worden toegepast in de:

  • Industrie
  • Handel
  • Transport
  • Landbouw

EDIFACT standaard

De EDIFACT standaard bestaat uit:

  • Het EDI bericht, ook wel een transactie genoemd
  • De syntax, de uniforme taal van het bericht
  • Het protocol, dat ervoor zorgt dat het berichtenverkeer veilig en soepel verloopt.

EDIFACT berichten

Er bestaan tientallen EDIFACT berichten voor zeer uiteenlopende toepassingen. De berichten worden het meest gebruikt voor transacties tussen handelspartners binnen een keten, denk aan: orders, orderbevestigingen, pakbonnen en facturen.

Enkele voorbeelden van EDIFACT bericht types zijn:

  • ORDERS: Purchase order message – een inkooporder voor goederen of diensten.
  • ORDRSP: Purchase order response message – het antwoord op een inkooporder.
  • DELFOR: Delivery schedule message – uitwisselen van een leveringsschema.
  • DELJIT: Delivery just in time message – Korte termijn leveringsverzoek.
  • DESADV: Despatch advice message – een digitale pakbon
  • INVOIC: Invoice message – een digitale factuur

EDIFACT voorbeeld

Een EDI bericht zelf is vrij onleesbaar voor mensen en ziet er zo uit:

Voorbeeld van een EDIFACT bericht

EDIFACT herkomst

EDIFACT is ontwikkeld door de Verenigde Naties, met als doel om duurzame, wereldwijde economie te bevorderen. Voluit luidt de officiële benaming: United Nations/Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport. Dit wordt afgekort naar UN/EDIFACT.

EDIFACT is onderdeel van de United Nations Trade Data Element Directory (UNTDED) dat zich bezighoudt met richtlijnen op het gebied van interactief berichtenverkeer.

EDIFACT implementeren in uw organisatie?

Wilt u EDIFACT invoeren in uw organisatie? Dan is het belangrijk om een duidelijk plan te trekken. EDI raakt niet alleen uw IT-systemen, maar ook uw bedrijfsprocessen en daarmee ook de mensen in uw organisatie.

Alleen wanneer u systemen, processen en mensen in harmonie op elkaar afstemt, zult u uw doelen bereiken. In dit stappenplan leest u daarom hoe u in 10 effectieve stappen tot een succesvolle EDI-implementatie komt.

White paper EDI stappenplan