Skip to main content

U weet het misschien nog niet, maar u bevindt zich midden in een digitale revolutie. Of zoals Van Dale het zo mooi definieert: “Een plotselinge verandering in de bestaande toestand; algehele ommekeer”.

Zoals elke revolutie dwingt ook deze mensen en organisaties om ingrijpend te veranderen. Stilstand betekent achteruitgang, zeker wanneer veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. En laat dat nou precies zijn wat er nu gebeurt!

Wat voor revolutie?

De revolutie waarin wij ons begeven is ingezet aan het begin van deze eeuw, maar neemt nu een ware vlucht: de digitale revolutie!

Deze serie van veranderingen wordt gekenmerkt door de steeds verdergaande digitalisering van onze samenleving en nieuwe technologieën die elkaar in rap tempo opvolgen, waaronder:

  • The Internet of Things (IoT)
  • Big data analyse
  • Blockchain
  • 3D-printen
  • Virtual reality
  • Blockchain
  • Cloud computing

Prof. Dr. Helbing, hoogleraar aan de TU Delft trekt over deze ontwikkelingen een sprekende conclusie, die voor veel gevestigde bedrijven zelfs zorgelijk te noemen is:

“Al deze technologieën hebben individueel al de kracht om onze samenleving te veranderen, maar samengenomen gaan ze complete bedrijfsmodellen wegblazen. De digitale revolutie gaat complete economische en sociale structuren veranderen. Niets blijft hetzelfde.”

De technologische storm die momenteel door onze wereld waait, wordt ook wel de 4e revolutionaire ontwikkeling in de geschiedenis van de wereldeconomie genoemd. In een notendop heeft onze economie de volgende fases doorgemaakt:

  • Fase 1: de mechanische fase, waarin de stoommachine werd uitgevonden. De start van de mijn- en textielindustrie. Het gevolg? Het begin van de industriële revolutie.
  • Fase 2: de technologische fase, waarin onder andere elektriciteit en de turbine – en verbrandingsmotor werden uitgevonden.
  • Fase 3: de globaliseringsfase, waarin informatie mondiaal beschikbaar werd en computers werden geïntroduceerd.
  • Fase 4: de digitaliseringsfase, waarin het (mobiele) internet een centrale rol speelt in de verandering van onze maatschappij.

Veranderingen in de digitale revolutie

U zult inmiddels niet opkijken dat deze revolutie verregaande invloeden heeft. Hieronder volgen een paar belangrijke consequenties voor (gevestigde) bedrijven:

Kopers worden veeleisender

Het koopgedrag van de consument, maar ook van de b2b-koper verandert. Mensen omarmen technologie en zijn beter geïnformeerd dan ooit. Ze profiteren maximaal van de transparantie en het gemak van het internet.

De tijd dat we naar de winkel om de hoek liepen om onszelf te laten informeren door een verkoper is voorbij. De consument googelt, verdiept zich online in de materie, vergelijkt prijzen en leest reviews.

Winkels zijn niet overbodig geworden (zoals velen wel voorspelden), maar hebben te maken met klanten die ander gedrag vertonen. Ze zijn vaak beter op de hoogte van het product dan het eigen personeel, wisselen moeiteloos van (verkoop)kanaal en hebben hoge verwachtingen (eisen!) op het gebied van prijs, beschikbaarheid, personalisatie van producten en levering.

Banen worden geraakt

Banen op verschillende niveaus worden geraakt. Waar de industriële revolutie alleen de arbeidersklasse raakte, raakt de digitale revolutie alle klassen in de maatschappij. Er verdwijnen banen en er komen nieuwe bij. En banen die wel behouden blijven, gaan er telkens anders uitzien.

Nieuwe bedrijfsmodellen schudden de markt op

Met name startups die vraag en aanbod volledig digitaal samenbrengen zorgen voor opschudding in traditionele markten. Dit doen zij zonder zelf producten te produceren, of te distribueren. Uber schudde de taxiwereld op zonder zelf ook maar één taxi in bezit te hebben. Airbnb deed hetzelfde in de hotelwereld, zonder zelf hotels, appartementen of vakantiehuizen te exploiteren.

Wat deze bedrijven gemeen hebben is dat ze geen producten verkopen, maar informatie! Daarnaast gebruiken ze moderne technologie om op te schalen. Zo verwerkt Airbnb volgens Managementsite nu 90x meer aanmeldingen per werknemer ten opzichte van 5 jaar geleden.

Op kleinere schaal doen e-commerce partijen hetzelfde met behulp van dropshipping. Ze produceren niets en hebben geen enkel product op voorraad. Het bedrijfsmodel is net als Airbnb en Uber gebaseerd op het online samenbrengen van vraag en aanbod. Andere e-commerce partijen zoals Bol.com zijn wel groot geworden door het houden van voorraad, maar verschuiven hun bedrijfsmodel steeds meer in dezelfde richting door winkels en andere webshops een plaats te geven in hun online omgeving.

Consument betaalt met informatie

Samenhangend met de vorige ontwikkeling: steeds meer digitale producten en diensten worden op het eerste gezicht gratis aangeboden, maar schijn bedriegt. Klanten betalen niet meer met geld, maar met hun persoonlijke informatie. Denk aan social media platformen en zoekmachines die leven van gepersonaliseerde advertentie-inkomsten.

Veranderingen zoals deze ontsteken verhitte discussies over privacy en het gebruik van persoonsgegevens, maar een groot deel van de consumenten blijkt gewoon bereid om te betalen met hun informatie. In een onderzoek van DDMA uit 2018 geeft 40% van de respondenten aan dat zij comfortabel zijn met het feit dat bedrijven gegevens ontvangen in ruil voor gratis online producten of diensten. Maar liefst 53% van de respondenten geeft aan over het algemeen tevreden te zijn met de hoeveelheid informatie die zij aan organisaties geven.

Bedrijfsprocessen vernieuwen

Bovenstaande gevolgen hebben impact op diverse bedrijfsprocessen. Het vernieuwen daarvan is daarom inherent aan de digitale revolutie. Hier zoomen wij in de volgende blog verder op in.