Skip to main content

OFTP2 en AS2 zijn de meest gebruikte beveiligde protocollen voor B2B-communicatie

Wij informeren graag het verschil tussen OFTP2 vs AS2.

OFTP2 vs AS2, welk protocol is het meest geschikt voor uw organisatie?

OFTP2 (ODETTE File Tranfer Protocol) is in 2007 geschreven door Data Interchange. ODETTE is een organisatie opgericht voor en door de automobielindustrie. OMS International is ruim 25 jaar distributeur van de software van Data Interchange. Oorspronkelijk is OFTP2 ontworpen voor ontsluiting via het Open System Interconnection (OSI) model waarbij gebruik werd gemaakt van het X.25 netwerk. Hedendaags wordt OFTP2 gebruikt via het internet als communicatiekanaal, wat garant staat voor uitgebreide beschikbaarheid overal ter wereld.

AS2 is ontwikkeld in de VS door de Uniform Code Council (UCC). De AS2-standaard ondersteunt EDI of andere gegevensoverdracht via internet via HTTP. De AS2 specificatie beschrijft de gegevensoverdracht en niet de gegevens validatie en verwerking.

Encryptie OFTP2 vs AS2

OFTP2 versleuteld de data en maakt gebruik van een digitale handtekening om de identiteit van de verzender te kunnen garanderen. Omdat OFTP2 gebruik maakt van SSL/TLS technologie kan de data tijdens transport niet worden afgeluisterd of vervalst (de zogenaamde “Man-in-the-middle-aanval”).

AS2 versleuteld de data en maakt gebruik van een digitale handtekening om de identiteit van de verzender te kunnen garanderen. Integriteit van de data wordt gewaarborgd door het gebruik van Hash algoritmes. Dit betekent dat het onmogelijk is om het bericht tijdens het transport aan te passen.

Verzenden en ontvangen van data

OFTP2 is een push en pull protocol. De zender verzendt en ontvangt data in dezelfde sessie.

AS2 is een push only protocol. De zender kan alleen data verzenden en kan geen data ontvangen in dezelfde sessie. Dit heeft tot gevolg dat de AS2 server 24 uur per dag/7 dagen per week open moeten staan om data te ontvangen.

  • OFTP2 kan EDI & CAD data uitwisselen en non-EDI files verzenden via VAN’s
  • AS2 kan geen non-EDI files (bijv. files zonder interchange segments – UNB, STX, ISA enz) verzenden door Clearing centres/VANs/Integration Networks

Doelgroep OFTP2 vs AS2

  • OFTP2 vindt voornamelijk toepassing in de automotive en Government
  • AS2 vindt voornamelijk toepassing in Retail en Manufacturing

Wilt u meer informatie? Onze EDI adviseurs staan u graag te woord.